Anonim Şirketlerde Halka Arz

Anonim Şirketlerde Halka Arz

Anonim şirketleri kendi çıkarları doğrultusunda şirket içi hisselerini belirli dönemlerde satışa sunabilir. Bu satış işleminin amacı birden fazla olabilirken genel olarak banka vb. yerlerden borç almadan sermaye genişletmek, finansal olarak borç altında olan şirketin borcunu ödeyebilmek, büyümekte olan bir şirkette yatırım sal fon sağlamak gibi birden fazla neden olabilir. Anonim şirketleri gerçekleştirecekleri hisse satış arzlarını belirttikten sonra yatırımcılar tarafından eğer olumlu değerlendirilirse satış işlemi açık bir şekilde gerçekleşecektir. Halka arz yöntemleri iki biçimde gerçekleştirilebilir.

Birinci Halka Arz

Halka arz işlemi gerçekleştiren anonim şirketler ilk defa hisse paylarını açığa sunduğu işlemlere birinci halka arz işlemleri denir. Bu işlemler yukarıda belirtmiş olduğumuz herhangi bir nedenden dolayı yapılabilecekken hukuka uygun şekilde gerçekleştirilmek zorundadır. İstanbul şirket avukatı ile şirketlerin satış ve diğer sorumlulukları konusunda uzman olan bir avukat ile halka arz işlemlerinizi doğru ve sorumsuz şekilde gerçekleştirebilir takibini hukuksal yollar ile yapabilirsiniz.

İkinci Halka Arz

Halka arz ettiğiniz hissenizin borsa yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar tarafından az görülmesi talep düşüklüğü vb. konular ile ilgili gerçekleşemeyen halka arz işlemlerinde gerekli düzenlemeler tekrar yapılarak ikinci kez halka arz işlemlerine ikinci halka arz denir. Bu arz işlemlerinde ilk gerçekleştirmiş olduğunuz halka arz talepleriniz istek talep doğrultusunda düzenlenmiş olması oldukça önemlidir.

Halka Arz Şartları Ve İzlenecek Yollar

Halka arz işlemini yapmak istediğiniz şirketin öncelikle Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) ile anlaşma yapmak zorundadır. Yapılan bu anlaşma sonucu Borsa İstanbul ve SPK uzmanları tarafından şirketin arz edeceği hisseler değerlendirilir ve bu değerlendirmeler sonucu eğer uzmanlar tarafından uygun görülürse halka arz işlemleri başlamış olacaktır. Belgelerin hazırlanışı ve diğer işlemler için öncelikle bir arabulucu kurum ile anlaşma yapmanız gerekecektir. Arabulucu kurum Borsa İstanbul ve SPK ile ön hazırlık ve diğer işlemleriniz gerçekleştirdikten sonra başvuruda bulunacaktır. İstanbul borsa işlemlerine hazırlık aşamalarını tamamlaması için avukatlık hizmeti veren bir hukuk bürosu aracılığı ile sözleşmelerinizi tamamlayabilirsiniz.

Av. Halil BAKIRCI

Leave A Reply

Navigate